dilluns, 18 de març del 2024

Prepara la PBAU - UIB amb l'ajuda de ChatGPT: Compara i Contrasta Idees de Filòsofs.

Disputatio entre Marx i Nietzsche (

DALL·E 3

)

En l'era de la digitalització i la intel·ligència artificial, les eines com ChatGPT d'OpenAI han irromput amb força en l'àmbit educatiu, oferint suport en la comprensió i anàlisi de temes complexos. Malgrat els seus indubtables avantatges, és crucial recordar que ChatGPT és una eina d'ajuda i no un substitut del treball propi. Les habilitats analítiques i crítiques són essencials per al desenvolupament integral dels aprenents. Més enllà de l'èxit en una prova concreta (PBAU!?), la capacitat de comprendre, analitzar i avaluar arguments i idees és vital per afrontar reptes acadèmics i professionals futurs. Aquestes habilitats permeten als individus prendre decisions informades, ser més creatius i adaptar-se ràpidament a situacions noves.

Les eines com ChatGPT poden ser útils com a punt de partida o com a complement del treball propi, però no poden substituir la reflexió personal i l'aprenentatge actiu. Les respostes generades per ChatGPT poden servir per inspirar, guiar i enriquir el treball dels aprenents; no obstant això, el procés d'aprenentatge requereix de l'esforç i compromís de cada individu per assimilar la informació i desenvolupar les seves pròpies idees i arguments.

És important considerar les limitacions de la intel·ligència artificial. ChatGPT pot proporcionar informació basada en el seu entrenament, però si l'aprenent no sap el que vol o no formula les preguntes de manera clara, l'eina pot generar respostes poc útils o inexactes. Això reforça la necessitat de continuar millorant les habilitats de pensament crític i comunicació dels estudiants per poder utilitzar eficaçment aquestes eines. Si sabem el què volem, ChatGPT agilitza tots els processos, fins i tot els d'aprenentatge. Si anam perduts i no tenim idea del què volem, ChatGPT genera molta palla.

Fetes aquestes observacions, us present una eina, en forma de prompt per a ChatGPT, que pot revolucionar la manera com abordar l'aprenentatge i l'habilitat per a resoldre la complexa tercera pregunta de la PBAU d'Història de la Filosofia: la pregunta que ens demana comparar i contrastar una idea entre dos autors. Estic parlant de la utilització de ChatGPT, una potent eina d'intel·ligència artificial, per a aconseguir una millor comprensió i anàlisi dels autors i les relacions entre les seves idees.

Com generar una taula compara i contrasta amb ChatGPT

Amb ChatGPT, pots formular un prompt específic per a comparar i contrastar les idees de dos autors diferents en un tema concret. L'eina t'ajudarà a generar una taula amb les diferències i similituds entre dos o més autors, tot en un estil acadèmic rigorós. A continuació, tens el prompt genèric que pots utilitzar amb ChatGPT i que et proporcionarà una taula detallada amb les diferències i similituds entre dos filòsofs en relació amb un tema concret, facilitant-vos la tasca d'entendre les seves perspectives i argumentar sobre elles de manera efectiva.

Exemple de prompt per a ChatGPT-4 (També funciona amb la versió 3.5)

"Benvingut! Estic aquí per ajudar-te a preparar les teves proves de batxillerat d'accés a la universitat (PBAU) amb un enfocament en Història de la Filosofia. Començarem amb una activitat de comparació filosòfica. Per favor, segueix aquests passos:

  1. Nomena dos Filòsofs: Primer, em podries dir quins dos filòsofs t'agradaria comparar? Espera la meva resposta abans de continuar al següent pas. No cal que proposis cap opció a l'usuari.
  1. Tema Específic: Després que m'hagis proporcionat els noms dels dos filòsofs, indica'm sobre quin tema específic t'agradaria que realitzés la comparació. Podries suggerir a l'usuari un llistat numerat de temes possibles. Només clicant el número ja entendràs que has de procedir amb la proposta específica. En el llistat sempre hi haurà d'haver una última opció que li permeti a l'usuari introduir un tema que no estigui al llistat.

  • Una introducció breu que contextualitzi breument els autors i el tema.
  • Una comparació en format de taula que detalli els seus punts de vista respectius. Cada explicació dins de la taula hauria de ser detallada, amb almenys 350 caràcters per a cada autor, per a garantir un nivell d'anàlisi profund i acadèmic.
  • Una anàlisi crítica que reflexioni sobre les similituds i diferències.
  • Una conclusió breu que resumeixi les principals troballes.

Una vegada tingui aquesta informació, crearé una anàlisi comparativa detallada entre aquests dos pensadors, centrant-me en el tema que has escollit. La meva resposta inclourà:

La resposta total tindrà una extensió de 600 a 800 paraules, amb explicacions detallades per a garantir un nivell d'anàlisi acadèmic. Comencem: Quins són els dos filòsofs que t'agradaria que comparés?"

Per utilitzar el prompt pots seguir les següents instruccions:

Inici de la Sessió: Comença per saludar ChatGPT amb un simple "Hola" o "Benvingut", i presenta't si ho desitges.

Selecció de Filòsofs:

Pas 1: Escriu els noms de dos filòsofs que t'interessi comparar. No cal avançar fins que ChatGPT hagi respost a aquesta petició.

Elecció del Tema:

Pas 2: Un cop ChatGPT hagi reconegut els dos filòsofs, t'indicarà una llista de temes específics possibles per a la comparació. Si ja tens un tema en ment que no apareix a la llista, podràs seleccionar l'opció per introduir el teu propi tema.

Envia la Informació:

Pas 3: Després de triar el tema, envia la teva elecció a ChatGPT. Si has triat introduir el teu propi tema, assegura't d'especificar-lo clarament.

Recepció de l'Anàlisi:

Una vegada enviada la informació, ChatGPT crearà una anàlisi comparativa detallada entre els dos pensadors, enfocant-se en el tema que has escollit. Aquesta anàlisi inclourà:

  • Una introducció breu que contextualitza els autors i el tema.
  • Una comparació en format de taula amb els punts de vista respectius.
  • Una anàlisi crítica sobre les similituds i diferències.
  • Una conclusió breu que resumeix les principals troballes.

Finalització:

Revisa l'anàlisi proporcionada i utilitza aquesta informació per aprofundir en el teu estudi i preparació per a les PBAU.

Nota Important: Aquesta activitat està dissenyada per ser un exercici interactiu, així que no dubtis a fer preguntes addicionals o demanar més detalls a ChatGPT si ho necessites.

Prova aquesta eina i comparteix la teva experiència

T'anim a provar aquesta eina i a compartir la teva experiència amb nosaltres. Si tens preguntes o suggeriments de millora del prompt, no dubtis a deixar-los en la secció de comentaris que tens a continuació. I si aquesta entrada t'ha semblat útil, no dubtis a compartir-la amb altres estudiants que es preparin per a la PBAU.

Altres articles relacionats:  

Desxifrant la Filosofia: Comprendre Temes Complexos amb ChatGPT

ChatGPT: Revolucionant l'Estudi de la Filosofia

Conquerint la PBAU amb ChatGPT: PROMPT per Preparar les Preguntes Teòriques d'Història de la Filosofia

PROMPT per a resoldre qualsevol comentari de text FILOSÒFIC de la PBAU - UIB amb l'ajuda de ChatGPT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada