dilluns, 4 de març del 2024

Comentari de Text Karl Marx Resolt PBAU UIB (1)

 

Prompt by Agustí Puigserver  for DALL.E 3

«Nosaltres partim d'un fet econòmic, actual. El treballador esdevé més pobre com més riquesa produeix, com més augmenta la seva producció en potència i volum. El treballador esdevé una mercaderia més barata com més mercaderies crea. La desvaloració del món dels homes augmenta en proporció directa a la valorització del món de les coses. El treball no sols produeix mercaderies; es produeix a si mateix i al treballador com a mercaderia, i precisament en la mesura que el treball produeix mercaderies».

Marx, Manuscrits econòmico-filosòfics

Resolució del comentari de text amb el format PBAU - UIB de 2024

 A)    Context

Karl Marx (1818-1883) viu durant un període de profundes transformacions: el nacionalisme emergeix com a resposta a l'imperialisme de Napoleó, conduint a l'imperialisme i l'explotació colonial cap al final del segle. La Revolució Industrial, amb l'adveniment de la tecnologia com la màquina de vapor, noves fonts d'energia, i millores en alimentació, sanitat i infraestructures, desencadena una explosió demogràfica i un èxode rural cap a les ciutats, on la demanda de mà d'obra és alta. La revolució liberal burgesa de 1830 veu la burgesia reemplaçar l'aristocràcia com a classe dirigent. Les revolucions de 1848 marquen el despertar de la classe obrera, que reclama sufragi universal, llibertats polítiques i igualtat real. Marx i Engels publiquen el “Manifest Comunista” (1848) advocant per la conscienciació de la classe obrera. El període també veu la consolidació del liberalisme econòmic, una revolució científica marcada per la teoria de l'evolució de Darwin, i esforços culturals per combatre l'analfabetisme amb l'ensenyament primari obligatori. L'art està dominat pel romanticisme i el realisme, mentre que en filosofia, l'idealisme alemany d'Hegel contrasta amb el positivisme. El pensament de Marx influirà decisivament la història del segle XX.

B.1) Tema

Es centra principalment en temes relacionats amb l'Economia i la Sociologia.

B.2) Tesi

Dins el capitalisme, el treballador s'aliena i empobreix a mesura que produeix més riquesa, convertint-se en una mercaderia més barata i devaluant la seva humanitat enfront de l'augment de valor de les coses produïdes.

C) Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes.

  1. Alienació del treballador: "El treballador esdevé [...] més mercaderies crea." Aquesta idea il·lustra la el concepte marxista de l'alienació, on el treballador perd la connexió amb el producte del seu treball a mesura que aquest es transforma en una mercaderia. En el capitalisme, el treball no solament genera béns, sinó que també reprodueix les condicions de la seva pròpia alienació, devaluant el treballador en el procés. Aquesta alienació es manifesta en quatre aspectes segons Marx: del producte del treball, del procés de treball, de la naturalesa humana i de les relacions socials.
  2. Desvalorització del món humà vs. valorització del món de les coses: "La desvaloració del món [...] del món de les coses." Aquesta segona idea reflecteix la crítica marxista a la mercantilització de les relacions humanes en el capitalisme. Mentre els objectes guanyen valor, les relacions humanes i el treballador mateix perden valor, destacant una inversió perversa de valors on les coses són més valorades que les pròpies persones.
  3. Auto-producció del treballador com a mercaderia: "El treball no sols [...] treball produeix mercaderies." Per acabar, Marx argumenta que el sistema capitalista no només produeix béns materials sinó que també transforma el treball en una mercaderia. Aquest procés d'auto-producció reforça l'alienació i la subjugació del treballador, reduint la seva existència a la d'una mercaderia intercanviable i explotable.

La relació entre aquestes idees il·lustra la visió marxista de com el capitalisme crea un cicle d'alienació i explotació. La producció de mercaderies no només aliena el treballador del seu producte, sinó que també transforma el treballador en una part del sistema de mercaderies, perpetuant la seva pròpia desvalorització. Aquesta anàlisi subratlla la crítica fonamental de Marx al capitalisme, posant en qüestió la sostenibilitat moral i econòmica d'un sistema que prioritza el guany sobre el benestar humà.

D) El comentari també ha d’incloure una valoració crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs.

La valoració que faré abordarà la importància i originalitat de la tesi de Marx, la seva vigència i rellevància en el context filosòfic contemporani, les crítiques i perspectives alternatives d'altres filòsofs, i acabarà amb una reflexió amb preguntes obertes.

[Importància i Originalitat]

La tesi de Marx sobre l'alienació i empobriment del treballador en el sistema capitalista és d'una importància crítica, ressaltant una paradoxa fonamental dins de l'economia capitalista que persisteix fins avui. La seva originalitat es fonamenta en l'aplicació d'una anàlisi filosòfica rigorosa a les condicions econòmiques i socials, revelant com les dinàmiques de producció influencien la naturalesa humana i les relacions socials.

[Vigència en el Context Filosòfic Contemporani]

En el context contemporani, la tesi de Marx és ben vigent. La globalització i l'avanç tecnològic han intensificat algunes de les dinàmiques que Marx va criticar, com ara la deslocalització de la producció, la precarització del treball i l'augment de la desigualtat econòmica. Aquestes qüestions evidencien la persistència de l'alienació laboral i la desvalorització del treballador en noves formes, demostrant la profunditat de l'anàlisi de Marx.

[Crítiques i Perspectives Alternatives]

No obstant això, altres pensadors han ofert crítiques i perspectives alternatives a la visió de Marx. Per exemple, filòsofs com John Stuart Mill i Friedrich Hayek han defensat els beneficis de la llibertat econòmica i el mercat com a mitjans per a l'auto-realització i la prosperitat.Tot i això, les crítiques no minven la importància de l'anàlisi de Marx; més aviat, enriqueixen el debat sobre com podem construir societats més justes i equitatives. La pregunta de com equilibrar les necessitats econòmiques amb la justícia social i la dignitat humana continua sent profundament rellevant.

[Conclusió i Preguntes Obertes]

A tall de conclusió, l'anàlisi de Marx sobre l'alienació i la desvalorització del treballador ofereix una crítica penetrant del capitalisme que continua provocant un debat vigorós. Ens convida a reflexionar sobre preguntes fonamentals: Quina és la veritable naturalesa del treball i la producció en la nostra societat? Com podem reconciliar l'eficiència econòmica amb la justícia social i el benestar humà? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada