dimarts, 7 d’abril del 2020

Marc històric, sociocultural i filosòfic de KANT

Nexus by Agustí Puigserver 
Immanuel Kant (Königsberg 1724-1804) representa el pensament il·lustrat. 
Políticament, és el segle de l'absolutisme, a excepció de la monarquia parlamentària britànica. A Alemanya, les guerres de religió dels segles XVI i XVII havien fraccionat l'imperi en més de 300 estats. 
La burgesia ostenta ja el poder econòmic i s'enfrontarà al sistema polític-social establert, aspirant a destruir l'anomenat "Antic Règim" sintetitzat en l'absolutisme i els privilegis de la noblesa i clergat. 
L'economia segueix sent fonamentalment agrícola, però es produeix en ella una revolució a conseqüència dels avenços tècnics.
En Art, el Barroc deixa pas al Classicisme, que es caracteritza per la racionalitat, la senzillesa i l'ordre. Els compositors culminants d'aquest període foren Haydn (1732-1809), Mozart (1756-91) i Beethoven (1770-1827).
En Ciència, es desenvolupa de la mecànica clàssica de Newton.
Quant al pensament, Diderot i d’Alembert creen l’Enciclopèdia. Es confia en la raó. Aquest període culminarà amb la revolució francesa, Nord-americana i la revolució industrial.
La influència de Kant condueix la filosofia més enllà del debat entre l'empirisme i el racionalisme. Fichte, Schelling, Hegel i Schopenhauer expandiren i complementaren el sistema kantià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada