diumenge, 16 d’octubre del 2022

Projecte Cooperatiu DIÀLEGS PERIPATÈTICS (Aristòtil)

Aristòtil By APM

Hem acabat una experiència fantàstica amb el projecte "Plató: la caverna invertida" amb el qual ens hem apropat, utilitzant el Flipped Classroom, a la figura del primer gran filòsof de l'època clàssica. Ara toca el torn de conèixer a fons el pensament d'Aristòtil.

Com bé diu el títol d'aquest projecte, ens interessa aconseguir que entre Plató i Aristòtil flueixi el diàleg i sapiguem reconèixer el salt qualitatiu del pensament de l'estagirita, tot i el deute que molts dels plantejaments aristotèlics tenen amb Plató. 

Posar el pensament d'Aristòtil en correlació permanent amb la filosofía platònica, permetrà que treballem un dels objectius fonamentals del curs d'Història de la Filosofia de segon de batxillerat: la comparació de plantejaments filosòfics de diferents autors. És important que sapiguem espigolar allò que tenen de bondadós i profitós els diferents mestres del pensament occidental i, alhora, facem créixer el nostre esperit crític enfront de les controvèrsies que, de ben segur, trobarem entre ells. La comparació és el nucli essencial de la tercera pregunta de la PBAU [podeu consultar EXEMPLES DE LA TERCERA PREGUNTA PBAU (1985-2022): COMPARACIÓ].

Amb l'avaluació crítica que farem, en la segona part del projecte, de l'ètica i la política de Plató ens adonarem que s'enceten dos camps d'investigació que, encara ara, no els podem donar per resolts i que, fins i tot, semblen acaparar bona part dels mals de caps de la nostra societat. Després del trasbals que ens ha donat la pandèmia de la COVID-19, ressonen de valent aires de renovació del batibull de la vida política i de recapitulació dels valors que amaren la nostra vida social

Aquest serà l'objectiu de la segona part del projecte DIÀLEGS PERIPATÈTICS AMB ARISTÒTIL: fer en forma de diàleg una anàlisi crítica del sistema polític  i dels valors de la societat actual prenent com referents les propostes de Plató i Aristòtil. 

Aquesta segona part del projecte ens haurà de servir per treballar els continguts de la pregunta 1.d del comentari de text (Valoració crítica de la tesi del text, emprant els coneixements de la matèria que s'han adquirit al llarg del curs) i, també, els continguts de la darrera pregunta de l'examen de la PBAU (Comparar els plantejaments filòsofics de dos autors entorn a un tema).


Els CONTINGUTS CURRICULARS que abordarem seran:

PRIMERA PART [Dinàmica cooperativa trencaclosques]
  1. La metafísica
  2. La física
  3. L'antropologia
  4. L'epistemologia
SEGONA PART [Projecte Diàlegs peripatètics amb Aristòtil]
  1. L'ètica 
  2. La política 


Pel que a la METODOLOGIA es refereix, continuarem treballant cooperativament perquè estam convençuts que és la clau per a contribuir, des de l'escola, a una societat més oberta a l'altre, on l'escolta activa, el respecte, el compartir, el diàleg, la interacció, la iniciativa social solidària, la participació, l'equitat, la creativitat per resoldre situacions de conflicte... n'haurien de ser el segell definitori. Per l'experiència d'anys treballant cooperativament podem afirmar, sense massa marge d'error, que l'alumnat quan és capaç de treballar cooperativament és més propens a prendre decisions de més calat cognitiu i, sobre tot, moral.  

En aquesta ocasió formarem grups heterogenis de 4 alumnes. Utilitzarem de la dinàmica cooperativa trencaclosques (jigsaw) que ens servirà per canalitzar tota la primera part del projecte, on treballarem els quatre primers continguts curriculars que hem especificat abans. 

Quant a la metodologia, i atenent aportacions que féreu en la dinàmica de metacognició de l'anterior projecte, tractarem de reforçar tres pilars bàsics del treball cooperatiu per tal d'assolir l'optimització del funcionament i de la tasca del grup: 
  • interdependència positiva [per aconseguir els objectius tots els integrants del grup han de ser necessaris, per això planificarem dinàmiques que cooperativitzin les diferents tasques].
  • participació equitativa [que tots els integrants del grup puguin participar en cadascuna de les fases de la planificació i elaboració dels productes finals, posarem esment a potenciar els punts forts de tots els membres del grup. Hem de tenir present que pot ser tan perjudicial voler acaparar tota la tasca, com abstenir-se de participar]
  • responsabilitat individual [és imprescindible saber què ha aportat cadascú al grup; al cap i a la fi, ens agrupam per treballar cooperativament per a augmentar qualitativament el procés d'aprenentatge INDIVIDUAL. Utilitzarem la rúbrica Treball personal en la cooperació en dos moments concrets del procés: quan acabem la primera part, i a la finalització global de projecte].


PRIMERA PART DEL PROJECTE
  • 17-21/10/2022 Dinàmica 3, 2, 1 Començam!!! Confecció de grups (4 alumnes), distribució de funcions i revisió de la documentació proposada pel departament. Explicació de la dinàmica cooperativa Trencaclosques.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

DESCRIPCIÓ DE LA DINÀMICA COOPERATIVA TRENCACLOSQUES


El trencaclosques és una dinàmica cooperativa ideada per E. Aronson l’any 1978. El trencaclosques millorarà el dèficit d'interdependència positiva que diagnosticàrem en l'activitat de metacognició del projecte "Plató: la caverna invertida", creant l'estructura adient per a que la investigació de cada membre del grup sobre un dels continguts curriculars sigui imprescindible per tal que la resta pugui conèixer cadascun dels quatre temes proposats.

Sumat i debatut, podem establir els següents moments:

1.- Dividirem la classe en grups heterogenis de 4 membres.

2.- Us repartireu els quatre temes de la primera part del projecte (metafísica, física, antropologia i epistemologia), de manera que cadascun investigarà un tema que, en el conjunt, estaran investigant tots els equips de la classe.

3.- Cada membre de l'equip investigarà en profunditat la seva part a partir del material que teniu disponible en aquest blog.

4.- Després, amb els integrants dels altres equips que han investigat el mateix tema, formareu un Club d'experts, on intercanviareu les conclusions de la vostra investigació, aprofundireu en els conceptes clau, construireu un mapa conceptual, aclarireu els dubtes que hagin pogut sorgir i prepareu una estratègia i un material (mapa conceptual cec) per explicar com uns autèntics experts el vostre tema.

Insignia Metafísic Expert by APM

5.- Abans de retornar al vostre grup de referència us haureu de graduar com experts, per assegurar-nos que la informació que els transmetreu serà solvent. Emprarem la dinàmica "Un món de savis". Si fallau, tindreu una segona oportunitat de graduar-vos el dia següent.

6.- Ara ja està tot apunt perquè torneu al vostre grup de referència i us responsabilitzeu de fer entenedor a la resta del grup el tema que heu investigat a fons i en el qual sou uns grans experts.

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

  • Distribució dels quatre temes (metafísica, física, antropologia i epistemologia) que treballarem amb la dinàmica trencaclosques. Cadascú del grup s'haurà de responsabilitzar d'investigar en profunditat un dels quatre temes. Començam fent una selecció del material disponible,  ens asseguram que és el més adient pel tema que tenim assignat, fem un acurat subratllat i assenyalam de forma destacada les paraules clau. Identificam els diferents temes i subtemes de cada bloc temàtic i els organitzam seqüencialment. Així mateix, anotarem tots els dubtes que ens han sorgit durant la lectura dels apunts. 
  • 17-21/10/2022 Visionat del vídeo de suport proposat per a cada tema. Elaboració d'un mapa conceptual del tema que es treballa seguint els criteris de la Rúbrica Mapa Conceptual.
Rúbrica Mapa Conceptual by APM amb l'aplicació iDoceo 8

  • 24-28/10/2022 
Continuarem amb la dinàmica trencaclosques i es reestructuraran els grups i es constituiran els quatre Clubs d'experts (Metafísics, Físics, Antropòlegs i Epistemòlegs), on es posarà en comú el que cadascú ha esbrinat, a més de clarificar conceptes, resoldre dubtes i revisar i completar-retocar el mapa conceptual. És important que es repassi la coherència del mapa que en resulti i que el mostreu al professor perquè aquest us doni el vist-i-plau. Important: no faceu còpies en forma de mapa conceptual cec fins que us hageu assegurat de la seva adequació amb el professor.
  • 24-28/10/2022 Seguim amb els Clubs d'experts i dissenyam la seqüència expositiva utilitzant l'Organitzador Visual que s'haurà d'emprar per tal d'estructurar l'exposició oral que fareu als companys del grup de referència. Resultarà imprescindible que durant l'exposició oral,  que tindrà lloc el proper dia, no es llegeixi el que s'exposa (només es podrà consultar la seqüenciació expositiva), per això caldrà estar segurs de memoritzar i comprendre els continguts i ser capaç de posar exemples de la seva aplicació en la nostra vida quotidiana, fins al punt que aquests exemples ens ajudin a interpretar i entendre la nostra realitat més immediata. [Aquí treballarem els tres primers esglaons de la Taxonomia Cognitiva de Bloom, amb la qual ens familiaritzarem a partir del proper projecte]. És convenient pensar en l'oportunitat de posar a disposició dels companys una còpia parcialment cega del mapa conceptual, a fi i efectes que el vagin emplenant a mesura que es va explicant el tema. 
Organitzador Visual Seqüència Expositiva By APM

  • 24-28/10/2022 Abans de retornar als grups de referència contrastarem  de forma específica per a cada tema els coneixements que cadascú haurà assolit del tema en el qual és expert amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant l'aplicació iDoceo 8
Un cop adquirida l'acreditació, s'haurà de fer l'exposició del tema en el qual cadascú és expert als companys, seguint escrupolosament l'ordre programàtic dels temes (metafísica, física, antropologia i epistemologia). Si no s'aconsegueix l'acreditació d'expert, condició imprescindible per fer l'exposició al vostre grup, tindreu una segona oportunitat de graduar-vos el dia següent.
  • 31/10-4/11/2022 [Segona oportunitat per acreditar-se com experts per als que no ho aconseguiren en la sessió anteriorSeguim en els grups de referència i acabam les exposicions que quedin pendents. 
Coavaluació de la responsabilitat individual en el grup cooperatiu (1ª fase) [ iDoceo 8 ]
SEGONA PART DEL PROJECTE (La que li dona el nom)
  • 07-11/11/2022 Començam el producte final del projecte Diàlegs peripatètics. El grup cooperatiu es distribuirà, per parelles, els dos temes restants: ètica i política. Cada parella llegirà i estudiarà a fons el seu tema i prepararà la comparació  que li correspongui [ètica o política] entre Plató i Aristòtil. Es recomana veure els dos vídeos suggerits als apunts.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Per fer aquesta activitat de forma cooperativa utilitzarem una versió tunejada de la dinàmica Lectura Compartida, l'objectiu de la qual és assegurar-nos que cadascun dels membres del grup interpreten adequadament el que estan llegint. Així, cada membre de la parella haurà de llegir el text per paràgrafs. Després de la lectura del primer paràgraf, posaran en comú el que han entès i,  un cop estiguin d'acord, anotaran en el Diagrama de Venn si és un plantejament diferenciador entre els dos autors o, per contra, és una tesi compartida. S'utilitzarà per fer aquestes anotacions l'organitzador visual Diagrama de Venn que ens permetrà comparar i contrastar diferències i similituds.

Organitzador Visual Diagrama de Venn By APM
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Com utilitzar el diagrama de Venn?
Escriu les característiques exclusives de Plató al costat esquerre. Les característiques exclusives d'Aristòtil al costat dret. En el centre posa les característiques que tinguin en comú. Darrere del full de paper escriu les teves conclusions.

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

  • 07-11/11/2022 Preparar el diàleg (versió clàssica / moderna) (durada 3 minuts) entre Plató i Aristòtil per debatre els diferents punts de vista. Es podran prendre com a referència les comparacions de l'ètica i la política de Plató i Aristòtil que estan fetes en aquest mateix blog. [Seguiu els enllaços anteriors]
  • 07-11/11/2022 Assaig del diàleg // Gravació del diàleg utilitzant l'efecte chroma key (l'efecte chroma key és OPTATIU).
Efecte Chroma Key (Novembre 2019)
El diàleg i la posada en escena es valorarà amb la Rúbrica Diàleg Peripatètic (GUIÓ i REPRESENTACIÓ) i la part tècnica d'edició del vídeo amb la Rúbrica Diàleg Peripatètic (Edició Vídeo)
By APM amb l'aplicació iDoceo 8

By APM amb l'aplicació iDoceo 8

IMPORTANT, ELS VÍDEOS HAURAN D'ESTAR PUJATS AL FLIPGRID ABANS DE COMENÇAR LA PRIMERA CLASSE DE LA SETMANA DEL  14-18/11/2022.
  • Auto i coavaluació dels vídeos (1).
  • Coavaluació dels vídeos (2). 
Coavaluació de la responsabilitat individual en el grup cooperatiu (2ª fase) [ mistareas.net ]
⭐⭐⭐⭐
  • EN ACABAR
    Facem una aturada

    Els processos d'aprenentatge esdevenen significatius quan som capaços de reflexionar i autoavaluar el què hem après, quines destreses de pensament hem utilitzat, el grau d'eficàcia, quines han resultat més dificultoses, la projecció d'aquests aprenentatges de cara a resoldre adequadament situacions futures... Aquest "recés" és coneix com activitat de metacognició.

    Així doncs, el que ara hem de fer és aturar-nos i reflexionar les cinc qüestions que teniu al següent requadre. 

    Escala de metacognició by APM
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

    Per acabar contrastarem els coneixements assolits amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant l’aplicació iDoceo.
         ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Criteris d'avaluació 
  • Entendre el sistema teleològic d’Aristòtil, relacionar-lo amb el pensament de Plató i valorar la influència que exerceix en el desenvolupament de les idees i en els canvis socioculturals de la Grècia antiga.

Estàndards d'aprenentatge avaluables
  1. Has d'utilitzar amb rigor conceptes del marc del pensament d'Aristòtil com substància, accident, metafísica, matèria, forma, potència, acte, causa, efecte, teleologia, inducció, deducció, abstracció, ànima, monisme, felicitat i virtut, entre altres.
  2. Has de comprendre i explicar amb claredat les teories fonamentals de la filosofia d'Aristòtil, tant oralment com per escrit, i examinar la seva concepció de la metafísica i la física, el coneixement, l'antropologia, l'ètica eudemonista i la política i les has comparar amb les teories de Plató.
  3. Has de saber apreciar l'esforç de la filosofia d'Aristòtil per contribuir al desenvolupament del pensament occidental i valorar positivament el plantejament científic de les qüestions.

VALORACIÓ DEL PROJECTE COOPERATIU DIÀLEGS PERIPATÈTICS [Aristòtil]
  • Mapa Conceptual del tema expert Autoavaluació [10%]  [21/10/2022]
  • Graduació Expert amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant mistareas.net [15%] [Darrer dia de la setmana 24-28/10/2022]
  • Diàleg Peripatètic (GUIÓ i REPRESENTACIÓ) Autoavaluació [20%] [Primer i segon dia de la setmana del 14-18/11/2022].
  • Diàleg Peripatètic (EDICIÓ VÍDEO) Autoavaluació [5%] [Primer i segon dia de la setmana del 14-18/11/2022].
  • Contrastació de coneixements amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant mistareas.net [25%]  [Primer dia de la setmana del 21-25/11/2022].
  • Comentari de Text [Context (20%) Tema (10%), Tesi (10%), Idees (60%)]  [25%] [Segon dia de la setmana del 21-25/11/2022].

dissabte, 1 d’octubre del 2022

Treballem cooperativament els textos de Plató

Clicant la imatge accediràs als textos de Plató
A tall d'exemple, estudiem a fons la resolució d'aquest comentari de text i elaborem una Base d'Orientació (BO) que ens doni les pautes per afrontar la tasca de portar a terme qualsevol comentari de text filosòfic (d'acord amb allò que es demana a la PBAU).

DINÀMICA DE LA TÈCNICA COOPERATIVA 1-2-4. [David i Roger Johnson]

  1. Proposta de la tasca: consensuar una BO per fer un comentari de text a partir d'un exemple resolt. 
  2. Cadascú, de manera individual [Moment 1] i partint del comentari resolt, elabora una proposta de la BO que guiaria els diferents passos que hauríem de seguir per resoldre eficaçment un comentari de text .
  3. Amb la parella de les cinc (dinàmica del rellotge) [Moment 2] es comparteixen les propostes i es redacta una única BO. 
  4. Ara és el moment de posar-la en pràctica. En parella heu de resoldre el comentari que el professorat us assignarà. DINÀMICA LLAPIS AL MIG [Es deixen els bolígrafs o els dispositius electrònics al centre de la taula quan en la parella parlau entre vosaltres. Quan us heu posat d'acord en quina seria la resposta idònia de l'apartat que estau treballant, cadascú agafa el seu bolígraf o dispositiu electrònic i escriu la resposta. En aquest moment no es pot parlar, només escriure. En cada apartat tindreu um moment per compartir opinions i l'altre per redactar individualment la resposta].
  5. És el moment d'autoavaluar la idoneïtat de la BO. Reformulam tot allò que sigui millorable.
  6. Ara formarem grups de 4 (2+2) [Moment 4] i partint de les BBOO de cada parella proposarem un model final.
  7. Ara a aquesta BO li afegirem la dimensió qualitativa i la convertirem en una rúbrica.
  8. Vegem la benevolència de la rúbrica. Resoldreu, amb el guiatge de la rúbrica, el nou (o un dels que ja heu fet en parelles) comentari de text que vos proposarem. Seguirem amb la mateixa dinàmica del llapis al mig.
  9. Recollirem un sol comentari de cada grup. L'avaluarà el professorat i, a partir dels suggeriments que us farem, més les indicacions qualitatives de la rúbrica definitiva, haureu d'autoavaluar i coavaluar els vostres comentaris. S'hauran d'especificar, per escrit i utilitzant cadascú bolígrafs de diferent color (així sabrem qui ha fet cada aportació), les propostes de millora que faríeu a cada apartat del comentari. 
  10. Valorau la idoneïtat o no de les aportacions que us han fet.
  11. Redacció definitiva del comentari de text.
Aquesta és la Base d'Orientació per fer un comentari de text que hem consensuat entre tota la classe. Tot seguit l'hem convertida en una rúbrica tot posant-nos d'acord en quines serien les orientacions qualitatives de cada pauta.


«--Aquesta és, doncs --vaig dir jo --, estimat Glaucó, la imatge completa que cal aplicar a les paraules que s'han dit abans, tot associant el món que se'ns apareix a través de la vista amb l'habitatge de la presó i la llum del foc que hi ha amb l'energia del sol; // i si compares la pujada cap a dalt i la contemplació dels objectes de dalt amb l'ascens de l’ànima cap al món intel·ligible no et desviaràs pas de la meva conjectura, ja que és aquesta la que desitges escoltar. // Només la divinitat sap si per atzar resulta ser vertadera. // És aquesta, doncs, la meva manera de veure la qüestió: en el món intel·ligible la darrera idea és la del i amb prou feines pot ser percebuda//un cop percebuda, però, cal concloure que és la causant de tot el que hi ha de recte i de bell en tots els éssers; //en el món visible és ella la que va engendrar la llum i el seu sobirà; //en el món intel·ligible ella és la sobirana i la fornidora de veritat i d'intel·ligència, i // que cal que la contempli aquell que es proposi actuar assenyadament tant en la vida privada com en la pública».

Plató. República, VII

A.   Context històric, social i cultural. (1 punt)

·  Veure apunts de classe. [Està malament dir-ho, però aquesta part és pura memorització i ens assegura el primer puntet del comentari].

Quasi bé abans de llegir el text, el primer que hem de fer és marcar els signes de puntuació, que ens ajudaran a delimitar, aproximadament, les idees (//)

El que està en negreta és un primer subratllat que hem fet. Llavors hem agafat una goma d'esborrar i ens hem quedat amb la informació valuosa (color fucsia). A partir del que ens ha quedat hem extret les idees fonamentals del text i que esquemàticament serien:

1. El text presenta una analogia entre el Món Sensible i l'interior de la caverna.

1.1. El Sol del Món sensible no és la veritable llum, només es correspon amb el foc de la caverna.

1.2. Plató compara l'ascensió de l'ànima fins al món intel·ligible amb el camí d'ascens que ens permet sortir de la caverna.

2. La Idea del Bé és el cim del Món Intel·ligible.

2.1. Dificultat a l'hora de conèixer aquesta idea.

2.2. El Bé és la causa final de tot el recte i de tot el bell.

2.3. El Bé és la font del veritable coneixement o intel·ligència.

3. La Teoria del Filòsof-Rei: només aquell que ha vist el Bé pot conduir-se amb rectitud en la vida privada i pública, només el Filòsof, per tant pot governar.


B. Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda al text. (0,5 punts).

·    Tema: ontologia i epistemologia. [Per determinar quin és el tema ens hem de demanar si pertany a l'ontologia/metafísica, epistemologia, antropologia, ètica o política. Si no ho tenim molt clar, podem tenir present les paraules clau del text i pensar a quin dels temes es refereixen. Anar descartant pot ser un bon sistema.]

·  Tesi: Plató compara el món visible amb l'interior de la caverna i la sortida del presoner amb l'ascens de l'ànima al món cognoscible, on el Bé és la idea suprema i la causa de tots els éssers i del saber vertader. Qui vulgui obrar bé, tan a nivell ètic com polític, l'ha de conèixer. [La tesi ha d'incloure l'essència de les idees fonamentals del text, redactades amb les nostres paraules i de la forma més breu possible. NO és un RESUM].

C. Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes. (2 punts) 

Ara que hem destriat de manera “ordenada, clara i precisa” quines són les idees clau, com podríem redactar aquesta tercera part del comentari mostrant la relació entre les idees? Anem per feina!

En vermell teniu tots els indicadors que mostren l'ordre i la relació entre les idees. En blau es mostren les cites del text. En verd la pregunta final que ens convida a seguir reflexionant.

Redacció de l'apartat c) del comentari:

Aquest text pertany al Llibre VII de la “República” de Plató, més concretament, és un fragment del mite de la caverna. En ell ens exposa tres idees bàsiques del seu pensament.

En primer lloc, en el fragment Aquesta és, doncs... resulta ser vertaderael text presenta una analogia entre el món sensible i l'interior de la caverna. Així, Plató critica el valor ontològic, nivell de realitat, del món contemplat pels sentits. També critica el valor del coneixement sensible (doxa) per a donar major importància al coneixement intel·ligible (episteme). Aquesta analogia posa de manifest dues correlacions:

  • Per una part, la correlació que estableix Plató entre Bé – sol – foc de la caverna: el sol del món sensible no és la veritable llum, només es correspon amb el foc de la caverna i representa el coneixement possible del món de les coses físiques (creences). La idea de Bé presideix la jerarquia del món de les idees, és l’autèntic “sol”, la vertadera llum (coneixement).

  • Per altra part, el filòsof atenenc exposa que per conèixer la idea de Bé cal recórrer un llarg camí d’ascens dialèctic, i en aquest fragment Plató compara aquesta ascensió de l'ànima fins al món intel·ligible amb el camí d'ascens, val a dir, amb el procés feixuc i imprescindible d’educació, que ens permet sortir de la caverna (foscor – món sensible) i accedir, tot recorrent els diferents espais o ciències representats en la caverna, al coneixement autèntic (llum – món intel·ligible). Especialment al·ludeix, tal com ja hem esmentat, a l'ascensió de la dialèctica o filosofia per a aconseguir la idea de Bé.

En segon lloc, en la part del text on es diu “És aquesta, doncs, la meva... de veritat i d'intel·ligència” Plató ens parla de la Idea del Bé, la qual constitueix el cim del Món Intel·ligible, la idea suprema que possibilita la intel·lecció de les demés. La noció de “cim” porta associada cert grau de dificultat (“amb prou feines pot ser percebuda”), d’esforç persistent, a l'hora de conèixer aquesta idea. Ara bé, tal com diu Plató, quan arribam a contemplar aquesta idea reconeixem que el Bé és la causa final de tot "el recte i de tot el bell", i la conseqüència directa d’aquest reconeixement és l’acceptació de que el Bé és la font del veritable coneixement o intel·ligència.

En tercer lloc, i ja per concloure, en el que resta de text Plató no perd l’oportunitat d’insistir en un dels temes obsessius de la seva utopia política i que té a veure amb la teoria socràtica de l’intel·lectualisme moral: només obra bé, aquell que coneix el bé. Així doncs, afirma que només aquell que ha vist el Bé pot conduir-se amb rectitud en la “vida privada (nivell ètic) i “pública (nivell polític). Aquí hi ha una clara al·lusió a la teoria del filòsof-rei:  només el filòsof, el savi, aquell que ha contemplat les “autèntiques idees”, només aquest està en disposició de poder governar. No en va defensa l’aristocràcia (aristos = els millors) com la millor de les formes de govern possibles.

A tall de conclusió, podem assegurar que l’andamiatge argumentatiu de Plató posa de manifest que només podem allunyar-nos de la ignorància amb l’esforç de l’educació, i només les persones que han assolit el coneixement veritable sabran conduir-se adequadament i estan “obligades” a posar aquest saber al servei dels demés, fent clara al·lusió a la teoria del filòsof-rei. Tal volta és una lliçó que ens porta a avaluar la idoneïtat i la solvència dels nostres polítics?

Temes de la filosofia de l'autor que apareixen en el text i que ens han servit de referent per a comentar-ne les idees rellevants.

1.    La teoria del coneixement:

1.1. Divisió de la realitat i del coneixement (Món Sensible-Món Intel·ligible, doxa-episteme).

1.2. El Bé com a veritable intel·ligència (Nous).

2.    Ètica i Política:

2.1. El Bé com a causa final del món i idea transcendent (separada).

2.2. Teoria del Filòsof-Rei.