- a. Context històric, social i cultural. (1 punt)
- b. Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda al text. (0,5 punts)
- c. Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes. (2 punts)
- d. El comentari també ha d’incloure una valoració crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs. (1,5 punts)
diumenge, 18 de desembre del 2022
Com estructurar la dissertació filosòfica de la PBAU - UIB
dimarts, 29 de novembre del 2022
René Descartes: el descobriment de la consciència.
dilluns, 28 de novembre del 2022
diumenge, 27 de novembre del 2022
Marc històric, sociocultural i filosòfic de Descartes.
Geni Maligne by Agustí Puigserver Miralles |
La societat europea durant el segle XVII sofreix diversos canvis, com els descobriments geogràfics, l'emigració i el desenvolupament del comerç. Els pagesos sense feina van a la ciutat on es converteixen en treballadors de manufactures. La burgesia progressa. La noblesa segueix exercint la seva influència política.
Quant als trets culturals més significatius cal ressenyar que a l'inici del segle XVII moren Shakespeare i Cervantes, escriuen Lope de Vega, Calderón de la Barca, Góngora i Quevedo. A França el gran dramaturg Molière. Però la gran revolució es produeix en pintura, amb Caravaggio, Rubens, Murillo i Velázquez.
El context filosòfic cartesià és el de la Nova Ciència. Copèrnic la inicia amb la teoria heliocèntrica, que marca la ruptura entre la cosmologia medieval aristotèlica i la moderna juntament amb Kepler, Galileu, el mateix Descartes i Newton. Mentre que en l'edat mitjana la filosofia tenia un paper subordinat a la religió, amb la Modernitat arriba a un estatus de certa independència. En l'Europa Occidental els arguments d'autoritat entren en crisi i ressorgeix l'escepticisme (Montaigne). La desconfiança i prevenció dels escèptics vers les certeses del món van influir en Descartes a l'hora de plantejar el seu dubte metòdic i el seu desig d'obtenir seguretat indubtable en el coneixement.
dissabte, 26 de novembre del 2022
Còmic del pensament de Descartes
divendres, 25 de novembre del 2022
Comentari de text resolt [Descartes] PBAU
Filosofia de paret |
1a. Context històric, social, cultural i filosòfic. (1 punt)
El context el teniu als apunts o en aquest mateix blog. Recordar que hauria de tenir una extensió que no anés més enllà de les 10-12 línies: a l'examen de selectivitat l'extensió de l'examen ve limitat per un DIN-A3 (quatre cares de foli).
1b. Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda al text. (0,5 punts)
El tema del text és la deducció metafísica de l’existència del JO i la conseqüència antropològica del dualisme.
La tesi que manté l’autor respecte del JO és que aquest no és res més que pensament, de la qual cosa es segueix, segons Descartes, que el JO no necessita el cos per existir.
1c. Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes. (2 punts)
Aquest fragment pertany al “Discurs del mètode” (1637), probablement l’obra més coneguda de Descartes i que posa les bases del racionalisme modern. Al text que passam a comentar s’hi exposen, fonamentalment, dues idees definitòries del racionalisme: la centralitat del JO i el dualisme cos-ment.
La idea principal del text “Després, examinant amb… cap cosa material” és que el JO és pensament, cogito, un ésser l'essència del qual no és altra cosa que pensar. Per demostrar que això és així Descartes dona, bàsicament, dos arguments que presentarem com a subidees:
Com a primera subidea, "veient que podia ... que jo era" argumenta que podem fingir que no tenim cos (línia 2) però que no podem fingir que no pensam (si fingim això estam, per tant, pensant, donat que fingir és una forma de pensar, igual que dubtar, afirmar, negar...). Igualment, podem fingir que no hi ha món i que no ocupam cap lloc a l’espai (línia 2-3), però no podem fingir que no som res (perquè el no-res no pot ni tan sols fingir!)
De l’existència necessària del jo no se’n pot dubtar. Descartes ho repeteix a les línies 4 i 5: si dubtam de tot, se’n segueix que jo som, “evidentment i certament”, segons remarca Descartes. El pensament és la prova irrefutable (evident, indubtable -primera regla del mètode) de la pròpia existència i el tret que caracteritza, primordialment, a la persona.
Com a segona subidea, "mentre que si... cap cosa material", i per aportar un argument més en favor de la seva tesi, Descartes argumenta que si deixam de pensar, no tenim cap motiu per creure que som: “si hagués tan sols deixat de pensar...no tenia cap raó per creure que jo fos”, és a dir, que l’únic que ens assegura que som, existim, és el fet de pensar, si no hi ha pensament no hi ha res que ens indiqui que som, existim. Aquesta argumentació dona peu a una de les descobertes més potents de la filosofia: el jo com a consciència de si mateix. Prendre consciència de si és intuïtivament simultani a prendre consciència de la nostra existència com éssers pensants.
A conseqüència de tot això, i aquesta seria la segona idea principal “De manera que…allò que és”, Descartes en dedueix consideracions de caràcter antropològic, argumentant que com que el jo només és pensament –i ara ja s’atreveix a donar-li el nom d’ànima–, aquesta ànima “és completament distinta del cos” (línia 9), el cos és un altre tipus de cosa, un altre tipus d'entitat, val a dir, de substància. Com sabem per altres textos que hem comentat, Descartes definia en llatí al jo o ànima com a res cogitans (cosa o substància que pensa), i als cossos (entre d’altres el cos humà) com a res extensa (allò que es caracteritza principalment per ocupar un espai, un lloc: tenir extensió). I el jo és “més fàcil de conèixer” que el cos (línia 10), perquè la nostra raó pensa i el jo és pur pensament, i del cos, que coneixem pels sentits, podem dubtar que sigui, igual que podem dubtar de tot allò que prové dels nostres sentits, com fa palès en el seu dubte metòdic.
Resumits comptes i a tall de conclusió, Descartes ha intentat posar de manifest, per una part, que el jo és únicament pensament, perquè la nostra essència definitòria és, indiscutiblement, pensar; i, per altra, que el cos és una substància que no forma part constitutiva d’aquest subjecte pensant, és secundari, irrellevant, ja que l’ànima “no deixaria de ser allò que és” si no existís el cos. En definitiva, i per acabar, Descartes inicia l'era del subjectivisme i, per tant, ja no es podrà sostenir la possibilitat d'un coneixement absolutament objectiu de la realitat externa. Gran part de la filosofia de Hume polemitzarà entorn d'aquesta qüestió. Tot el que acabam d'esmentar, em porta a plantejar-me la següent pregunta: El jo cartesià el podem identificar amb el que actualment entenem com a “consciència”?
1d. El comentari també ha d’incloure una valoració crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs. (1,5 punts)
Referent al text que acabam de comentar podríem dissertar, entre moltes altres qüestions, entorn de la vigència o no de la separació entre cos i ànima. És un tema prou debatut al llarg de la història i que, pel que nosaltres hem vist, debuta amb els pitagòrics, continua amb Plató i Aristòtil, i arriba fins a Descartes a través de la filosofia medieval.
A hores d'ara, sembla que no tindríem problemes per posar-nos d’acord en allò que significa el terme “cos” (el que és físic, corpori, extens, que ocupa un lloc); no així, pel que fa a allò que entenem per “ànima”. Tot depenent del context, l’ànima la podem identificar amb la consciència, amb la seu de les nostres afeccions (mentalisme), amb la font de vida (animisme), amb aquella part de la persona que és immortal (Plató, cristianisme), i un llarg etc. que no ve ara al cas exposar ni en detall, ni en extensió.
Avui, quan pensam en l’ànima barrejam diversos dels sentits que històricament se li han atorgat. Cal afegir que, en certs àmbits, es reconeix que les persones tenim un vessant espiritual i l’ànima estaria al rerefons d’aquest mode d'entendre'l.
El dualisme cartesià, potser, té sentit teòricament, tot i que, genera problemes importants per explicar-lo. Modernament, Antonio Damasio, entre d'altres, ho posà de manifest al seu llibre “L’error de Descartes”.
Per altra part, sembla prou constatable que existeix un sacralitzat dualisme popular en la nostra societat, tal volta imbuït per les arrels cristianes de la cultura europea. Potser, és el clar reflex de la nostra incapacitat per assumir que el fet de tenir consciència és només una conseqüència de les nostres característiques fisiològiques, equiparable a la nostra capacitat de veure-hi perquè disposam d'ulls. Des de la religió es planteja el transcendentalisme de l’ésser humà, en tant que sosté que en aquesta vida hi estam de pas, i vindria a donar sentit a aquest enfocament. En qualsevol cas, parlar del sentit transcendent a la vida, pertany a l’àmbit de la teologia, i, per tant, estaríem abandonant l’àmbit de la filosofia.
Sigui com sigui, el tema sembla no estar resolt i segueix plantejant inacabables discussions entre els entesos: neuròlegs, psiquiatres, psicòlegs, filòsofs, biòlegs... La qüestió central és esbrinar: què és la ment, esperit o matèria? Quin lligam hi ha entre la ment i el cos?
dijous, 24 de novembre del 2022
Vocabulari Descartes
diumenge, 6 de novembre del 2022
Comparació de l'ètica platònica amb l'aristotèlica
- La saviesa com a virtut.
- Connexió ètica-política
- Voluntarisme davant intel·lectualisme moral.
- Empirisme davant del menyspreu dels sentits.
- Inexistència d'un bé separat. (El bé com télos)
Comparació entre la política platònica i l'aristotèlica
By APM |
diumenge, 16 d’octubre del 2022
Projecte Cooperatiu DIÀLEGS PERIPATÈTICS (Aristòtil)
Aristòtil By APM |
Aquesta segona part del projecte ens haurà de servir per treballar els continguts de la pregunta 1.d del comentari de text (Valoració crítica de la tesi del text, emprant els coneixements de la matèria que s'han adquirit al llarg del curs) i, també, els continguts de la darrera pregunta de l'examen de la PBAU (Comparar els plantejaments filòsofics de dos autors entorn a un tema).
- La metafísica
- La física
- L'antropologia
- L'epistemologia
- L'ètica
- La política
En aquesta ocasió formarem grups heterogenis de 4 alumnes. Utilitzarem de la dinàmica cooperativa trencaclosques (jigsaw) que ens servirà per canalitzar tota la primera part del projecte, on treballarem els quatre primers continguts curriculars que hem especificat abans.
Quant a la metodologia, i atenent aportacions que féreu en la dinàmica de metacognició de l'anterior projecte, tractarem de reforçar tres pilars bàsics del treball cooperatiu per tal d'assolir l'optimització del funcionament i de la tasca del grup:
- interdependència positiva [per aconseguir els objectius tots els integrants del grup han de ser necessaris, per això planificarem dinàmiques que cooperativitzin les diferents tasques].
- participació equitativa [que tots els integrants del grup puguin participar en cadascuna de les fases de la planificació i elaboració dels productes finals, posarem esment a potenciar els punts forts de tots els membres del grup. Hem de tenir present que pot ser tan perjudicial voler acaparar tota la tasca, com abstenir-se de participar]
- responsabilitat individual [és imprescindible saber què ha aportat cadascú al grup; al cap i a la fi, ens agrupam per treballar cooperativament per a augmentar qualitativament el procés d'aprenentatge INDIVIDUAL. Utilitzarem la rúbrica Treball personal en la cooperació en dos moments concrets del procés: quan acabem la primera part, i a la finalització global de projecte].
- 17-21/10/2022 Dinàmica 3, 2, 1 Començam!!! Confecció de grups (4 alumnes), distribució de funcions i revisió de la documentació proposada pel departament. Explicació de la dinàmica cooperativa Trencaclosques.
Insignia Metafísic Expert by APM |
- Distribució dels quatre temes (metafísica, física, antropologia i epistemologia) que treballarem amb la dinàmica trencaclosques. Cadascú del grup s'haurà de responsabilitzar d'investigar en profunditat un dels quatre temes. Començam fent una selecció del material disponible, ens asseguram que és el més adient pel tema que tenim assignat, fem un acurat subratllat i assenyalam de forma destacada les paraules clau. Identificam els diferents temes i subtemes de cada bloc temàtic i els organitzam seqüencialment. Així mateix, anotarem tots els dubtes que ens han sorgit durant la lectura dels apunts.
- 17-21/10/2022 Visionat del vídeo de suport proposat per a cada tema. Elaboració d'un mapa conceptual del tema que es treballa seguint els criteris de la Rúbrica Mapa Conceptual.
Rúbrica Mapa Conceptual by APM amb l'aplicació iDoceo 8 |
- 24-28/10/2022
Continuarem amb la dinàmica trencaclosques i es reestructuraran els grups i es constituiran els quatre Clubs d'experts (Metafísics, Físics, Antropòlegs i Epistemòlegs), on es posarà en comú el que cadascú ha esbrinat, a més de clarificar conceptes, resoldre dubtes i revisar i completar-retocar el mapa conceptual. És important que es repassi la coherència del mapa que en resulti i que el mostreu al professor perquè aquest us doni el vist-i-plau. Important: no faceu còpies en forma de mapa conceptual cec fins que us hageu assegurat de la seva adequació amb el professor.
- 24-28/10/2022 Seguim amb els Clubs d'experts i dissenyam la seqüència expositiva utilitzant l'Organitzador Visual que s'haurà d'emprar per tal d'estructurar l'exposició oral que fareu als companys del grup de referència. Resultarà imprescindible que durant l'exposició oral, que tindrà lloc el proper dia, no es llegeixi el que s'exposa (només es podrà consultar la seqüenciació expositiva), per això caldrà estar segurs de memoritzar i comprendre els continguts i ser capaç de posar exemples de la seva aplicació en la nostra vida quotidiana, fins al punt que aquests exemples ens ajudin a interpretar i entendre la nostra realitat més immediata. [Aquí treballarem els tres primers esglaons de la Taxonomia Cognitiva de Bloom, amb la qual ens familiaritzarem a partir del proper projecte]. És convenient pensar en l'oportunitat de posar a disposició dels companys una còpia parcialment cega del mapa conceptual, a fi i efectes que el vagin emplenant a mesura que es va explicant el tema.
Organitzador Visual Seqüència Expositiva By APM |
- 24-28/10/2022 Abans de retornar als grups de referència contrastarem de forma específica per a cada tema els coneixements que cadascú haurà assolit del tema en el qual és expert amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant l'aplicació iDoceo 8.
Un cop adquirida l'acreditació, s'haurà de fer l'exposició del tema en el qual cadascú és expert als companys, seguint escrupolosament l'ordre programàtic dels temes (metafísica, física, antropologia i epistemologia). Si no s'aconsegueix l'acreditació d'expert, condició imprescindible per fer l'exposició al vostre grup, tindreu una segona oportunitat de graduar-vos el dia següent.
- 31/10-4/11/2022 [Segona oportunitat per acreditar-se com experts per als que no ho aconseguiren en la sessió anterior] Seguim en els grups de referència i acabam les exposicions que quedin pendents.
Coavaluació de la responsabilitat individual en el grup cooperatiu (1ª fase) [ iDoceo 8 ]
- 07-11/11/2022 Començam el producte final del projecte Diàlegs peripatètics. El grup cooperatiu es distribuirà, per parelles, els dos temes restants: ètica i política. Cada parella llegirà i estudiarà a fons el seu tema i prepararà la comparació que li correspongui [ètica o política] entre Plató i Aristòtil. Es recomana veure els dos vídeos suggerits als apunts.
Organitzador Visual Diagrama de Venn By APM |
Com utilitzar el diagrama de Venn?
- 07-11/11/2022 Preparar el diàleg (versió clàssica / moderna) (durada 3 minuts) entre Plató i Aristòtil per debatre els diferents punts de vista. Es podran prendre com a referència les comparacions de l'ètica i la política de Plató i Aristòtil que estan fetes en aquest mateix blog. [Seguiu els enllaços anteriors]
- 07-11/11/2022 Assaig del diàleg // Gravació del diàleg utilitzant l'efecte chroma key (l'efecte chroma key és OPTATIU).
- Auto i coavaluació dels vídeos (1).
- Coavaluació dels vídeos (2).
Coavaluació de la responsabilitat individual en el grup cooperatiu (2ª fase) [ mistareas.net ]
- EN ACABARFacem una aturadaEls processos d'aprenentatge esdevenen significatius quan som capaços de reflexionar i autoavaluar el què hem après, quines destreses de pensament hem utilitzat, el grau d'eficàcia, quines han resultat més dificultoses, la projecció d'aquests aprenentatges de cara a resoldre adequadament situacions futures... Aquest "recés" és coneix com activitat de metacognició.Així doncs, el que ara hem de fer és aturar-nos i reflexionar les cinc qüestions que teniu al següent requadre.
Escala de metacognició by APM ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Per acabar contrastarem els coneixements assolits amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant l’aplicació iDoceo.
- Entendre el sistema teleològic d’Aristòtil, relacionar-lo amb el pensament de Plató i valorar la influència que exerceix en el desenvolupament de les idees i en els canvis socioculturals de la Grècia antiga.
Estàndards d'aprenentatge avaluables
- Has d'utilitzar amb rigor conceptes del marc del pensament d'Aristòtil com substància, accident, metafísica, matèria, forma, potència, acte, causa, efecte, teleologia, inducció, deducció, abstracció, ànima, monisme, felicitat i virtut, entre altres.
- Has de comprendre i explicar amb claredat les teories fonamentals de la filosofia d'Aristòtil, tant oralment com per escrit, i examinar la seva concepció de la metafísica i la física, el coneixement, l'antropologia, l'ètica eudemonista i la política i les has comparar amb les teories de Plató.
- Has de saber apreciar l'esforç de la filosofia d'Aristòtil per contribuir al desenvolupament del pensament occidental i valorar positivament el plantejament científic de les qüestions.
- Mapa Conceptual del tema expert Autoavaluació [10%] [21/10/2022]
- Graduació Expert amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant mistareas.net [15%] [Darrer dia de la setmana 24-28/10/2022]
- Diàleg Peripatètic (GUIÓ i REPRESENTACIÓ) Autoavaluació [20%] [Primer i segon dia de la setmana del 14-18/11/2022].
- Diàleg Peripatètic (EDICIÓ VÍDEO) Autoavaluació [5%] [Primer i segon dia de la setmana del 14-18/11/2022].
- Contrastació de coneixements amb la dinàmica UN MÓN DE SAVIS utilitzant mistareas.net [25%] [Primer dia de la setmana del 21-25/11/2022].
- Comentari de Text [Context (20%) Tema (10%), Tesi (10%), Idees (60%)] [25%] [Segon dia de la setmana del 21-25/11/2022].
dissabte, 1 d’octubre del 2022
Treballem cooperativament els textos de Plató
Clicant la imatge accediràs als textos de Plató |
- Proposta de la tasca: consensuar una BO per fer un comentari de text a partir d'un exemple resolt.
- Cadascú, de manera individual [Moment 1] i partint del comentari resolt, elabora una proposta de la BO que guiaria els diferents passos que hauríem de seguir per resoldre eficaçment un comentari de text .
- Amb la parella de les cinc (dinàmica del rellotge) [Moment 2] es comparteixen les propostes i es redacta una única BO.
- Ara és el moment de posar-la en pràctica. En parella heu de resoldre el comentari que el professorat us assignarà. DINÀMICA LLAPIS AL MIG [Es deixen els bolígrafs o els dispositius electrònics al centre de la taula quan en la parella parlau entre vosaltres. Quan us heu posat d'acord en quina seria la resposta idònia de l'apartat que estau treballant, cadascú agafa el seu bolígraf o dispositiu electrònic i escriu la resposta. En aquest moment no es pot parlar, només escriure. En cada apartat tindreu um moment per compartir opinions i l'altre per redactar individualment la resposta].
- És el moment d'autoavaluar la idoneïtat de la BO. Reformulam tot allò que sigui millorable.
- Ara formarem grups de 4 (2+2) [Moment 4] i partint de les BBOO de cada parella proposarem un model final.
- Ara a aquesta BO li afegirem la dimensió qualitativa i la convertirem en una rúbrica.
- Vegem la benevolència de la rúbrica. Resoldreu, amb el guiatge de la rúbrica, el nou (o un dels que ja heu fet en parelles) comentari de text que vos proposarem. Seguirem amb la mateixa dinàmica del llapis al mig.
- Recollirem un sol comentari de cada grup. L'avaluarà el professorat i, a partir dels suggeriments que us farem, més les indicacions qualitatives de la rúbrica definitiva, haureu d'autoavaluar i coavaluar els vostres comentaris. S'hauran d'especificar, per escrit i utilitzant cadascú bolígrafs de diferent color (així sabrem qui ha fet cada aportació), les propostes de millora que faríeu a cada apartat del comentari.
- Valorau la idoneïtat o no de les aportacions que us han fet.
- Redacció definitiva del comentari de text.
Plató. República, VII
A. Context històric, social i cultural. (1 punt)
· Veure apunts de classe. [Està malament dir-ho, però aquesta part és pura memorització i ens assegura el primer puntet del comentari].
Quasi bé abans de llegir el text, el primer que hem de fer és marcar els signes de puntuació, que ens ajudaran a delimitar, aproximadament, les idees (//).
El que està en negreta és un primer subratllat que hem fet. Llavors hem agafat una goma d'esborrar i ens hem quedat amb la informació valuosa (color fucsia). A partir del que ens ha quedat hem extret les idees fonamentals del text i que esquemàticament serien:
1. El text presenta una analogia entre el Món Sensible i l'interior de la caverna.
1.1. El Sol del Món sensible no és la veritable llum, només es correspon amb el foc de la caverna.
1.2. Plató compara l'ascensió de l'ànima fins al món intel·ligible amb el camí d'ascens que ens permet sortir de la caverna.
2. La Idea del Bé és el cim del Món Intel·ligible.
2.1. Dificultat a l'hora de conèixer aquesta idea.
2.2. El Bé és la causa final de tot el recte i de tot el bell.
2.3. El Bé és la font del veritable coneixement o intel·ligència.
3. La Teoria del Filòsof-Rei: només aquell que ha vist el Bé pot conduir-se amb rectitud en la vida privada i pública, només el Filòsof, per tant pot governar.
B. Identificació del tema concret i
de la tesi sostinguda al text. (0,5 punts).
· Tema: ontologia i epistemologia. [Per determinar quin és el tema ens hem de demanar si pertany a l'ontologia/metafísica, epistemologia, antropologia, ètica o política. Si no ho tenim molt clar, podem tenir present les paraules clau del text i pensar a quin dels temes es refereixen. Anar descartant pot ser un bon sistema.]
· Tesi: Plató compara el món visible amb l'interior de la caverna i la sortida del presoner amb l'ascens de l'ànima al món cognoscible, on el Bé és la idea suprema i la causa de tots els éssers i del saber vertader. Qui vulgui obrar bé, tan a nivell ètic com polític, l'ha de conèixer. [La tesi ha d'incloure l'essència de les idees fonamentals del text, redactades amb les nostres paraules i de la forma més breu possible. NO és un RESUM].
C. Explicació ordenada, clara i
precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre
aquestes. (2 punts)
Ara que hem destriat de manera “ordenada, clara i precisa” quines són les idees clau, com podríem redactar aquesta tercera part del comentari mostrant la relació entre les idees? Anem per feina!
En vermell teniu tots els indicadors que mostren l'ordre i la relació entre les idees. En blau es mostren les cites del text. En verd la pregunta final que ens convida a seguir reflexionant.
Redacció de l'apartat c) del comentari:
En primer lloc, en el fragment “Aquesta és, doncs... resulta ser vertadera” el text presenta una analogia entre el món sensible i l'interior de la caverna. Així, Plató critica el valor ontològic, nivell de realitat, del món contemplat pels sentits. També critica el valor del coneixement sensible (doxa) per a donar major importància al coneixement intel·ligible (episteme). Aquesta analogia posa de manifest dues correlacions:
- Per una part, la correlació que estableix Plató entre Bé – sol – foc de la caverna: el sol del món sensible no és la veritable llum, només es correspon amb el foc de la caverna i representa el coneixement possible del món de les coses físiques (creences). La idea de Bé presideix la jerarquia del món de les idees, és l’autèntic “sol”, la vertadera llum (coneixement).
- Per altra part, el filòsof atenenc exposa que per conèixer la idea de Bé cal recórrer un llarg camí d’ascens dialèctic, i en aquest fragment Plató compara aquesta ascensió de l'ànima fins al món intel·ligible amb el camí d'ascens, val a dir, amb el procés feixuc i imprescindible d’educació, que ens permet sortir de la caverna (foscor – món sensible) i accedir, tot recorrent els diferents espais o ciències representats en la caverna, al coneixement autèntic (llum – món intel·ligible). Especialment al·ludeix, tal com ja hem esmentat, a l'ascensió de la dialèctica o filosofia per a aconseguir la idea de Bé.
En
segon lloc, en la part del text on es diu “És aquesta, doncs,
la meva... de veritat i d'intel·ligència” Plató
ens parla de la Idea del Bé, la qual constitueix el cim del Món Intel·ligible,
la idea suprema que possibilita la intel·lecció de les demés. La noció de “cim”
porta associada cert grau de dificultat (“amb prou feines pot ser percebuda”),
d’esforç persistent, a l'hora de conèixer aquesta idea. Ara bé, tal com diu Plató,
quan arribam a contemplar aquesta idea reconeixem que el Bé és la causa final
de tot "el recte i de tot el bell", i la conseqüència
directa d’aquest reconeixement és l’acceptació
de que el Bé és la font del veritable coneixement o intel·ligència.
En
tercer lloc, i ja per concloure, en el que resta de text Plató no perd l’oportunitat d’insistir
en un dels temes obsessius de la seva utopia política i que té a veure amb la teoria socràtica
de l’intel·lectualisme moral: només obra bé, aquell que coneix el bé. Així doncs,
afirma que només aquell que ha vist el Bé pot conduir-se amb rectitud en la “vida
privada” (nivell ètic) i “pública” (nivell polític). Aquí hi ha una clara al·lusió a la teoria del filòsof-rei: només el filòsof, el savi, aquell que ha
contemplat les “autèntiques idees”, només aquest està en disposició de poder
governar. No en va defensa l’aristocràcia (aristos = els millors) com la
millor de les formes de govern possibles.
A tall
de conclusió, podem assegurar que l’andamiatge argumentatiu de Plató posa de
manifest que només
podem allunyar-nos de la ignorància amb l’esforç de l’educació, i només les
persones que han assolit el coneixement veritable sabran conduir-se adequadament
i estan “obligades” a posar aquest saber al servei dels demés, fent clara
al·lusió a la teoria del filòsof-rei. Tal volta és una lliçó que ens porta a avaluar la idoneïtat i la solvència
dels nostres polítics?
Temes de la filosofia de l'autor que apareixen en el text i que ens han servit de referent per a comentar-ne les idees rellevants.
1. La teoria del coneixement:
1.1. Divisió de la realitat i del
coneixement (Món Sensible-Món Intel·ligible, doxa-episteme).
1.2. El Bé com a veritable
intel·ligència (Nous).
2. Ètica i Política:
2.1. El Bé com a causa final del món i
idea transcendent (separada).
2.2. Teoria del Filòsof-Rei.