dimarts, 10 de setembre del 2019

Rúbriques i graelles de les activitats inicials de cada autor

Rúbrica 3, 2, 1 COMENÇAM!!!
By APM amb l'aplicació iDoceo 5
Aquesta rúbrica serveix per avaluar les activitats inicials de cada autor.

Rúbrica Notes Cornell
By APM amb l'aplicació iDoceo 5
Aquesta rúbrica serveix per avaluar les notes preses durant el visionat dels vídeos de cada autor.
Baixa en versió PDF

Graella Notes Cornell
By APM
Aquesta graella, a doble cara, serveix per prendre notes durant el visionat dels vídeos de cada autor.
Baixa en versió PDF

Nous apunts de Plató

Definició plàstica de filosofia (?) APM
Diuen que "qui espera, desespera". 
Ja estan llestos els nous apunts de Plató, així com els exàmens de selectivitat (PBAU) que han sortit fins juliol de 2019 a les proves de la UIB.


Marc històric, sociocultural i filosòfic de PLATÓ


"Polis" by Agustí Puigserver

La vida a Grècia des del segle VIII al IV aC s'organitza al voltant de petites ciutats o polis que serien anomenades ciutats-estat perquè al voltant d'elles s'estructuraven totes les activitats d'un poble. El terme polis descriu el centre urbà i les terres de les que vivien els seus habitants. La seva economia es centrava en l'agricultura, en petites activitats industrials i en el comerç.

Plató naixerà a la polis d'Atenes, el 427 aC.

[Continua llegint en els apunts d'Història de la filosofia: Tema 1, pàg.4]

Rúbrica Comentari de Text Filosòfic


Rúbrica Comentari de Text Hª Filosofia by APM creat amb iDoceo 5
Descarrega l'arxiu en format PDF

Normalment l'acció d'avaluar l'ha portada a terme de forma unilateral el docent. Si entenem l'avaluació amb una finalitat formadora, és imprescindible la implicació de l'alumnat a partir de processos d'autoavaluació i coavaluació entre iguals

En aquest sentit el professorat hauria de proposar sistemes de referència per a què l'alumnat sigui capaç d'agafar les messions en una de les tasques fonamentals per a la vida: saber discernir. Mestre Ramon Llull, fa 700 anys, ja ho glosava així: "Més desija e més vol aquell que ymagena e afigura e discern, que no fa aquell qui tan solament ymagena".  

Ha arribat el moment de capgirar els esforços, de no centrar-nos tant en ensenyar i més en crear paisatges d'aprenentatge on els processos autoregulatius tinguin un rol més decisiu. Les rúbriques són un bon referent per escometre la responsabilitat de l'autoaprenentatge, doncs, permeten definir allò que s'ha de fer i determinar de forma precisa el què s'espera com a producció final. 

Sumat i debatut, aquesta és la rúbrica que utilitzarem per a l'autoavaluació i la coavaluació entre iguals del comentari de text d'Història de la Filosofia de la PBAU.


JOC FILOSÒFIC: SÍMIL DE LA LÍNIA DE PLATÓ

Posa a prova els teus coneixements de l'ontologia i l'epistemologia de Plató amb el joc Símil de la Línia creat amb la plataforma Cerebriti.    [Anar al JOC]

dimarts, 3 de setembre del 2019

Context històric, sociocultural i filosòfic d'Aristòtil

Fragment de L'escola d'Atenes de Rafael
Context històric

Aristòtil neix a Estagira (Macedònia) l'any 384 aC i mor a Eubea el 322 aC. 
A principis del segle IV aC, després de la derrota d'Atenes en les guerres del Peloponès, Esparta referma el seu domini militar sobre Grècia, que romandrà estable durant un parell de dècades. No obstant això, les lluites entre les ciutats gregues, especialment Tebes, Esparta i Atenes, es reactivaran a partir de l'any 379 aC.
Assegurat el domini a Grècia, Alexandre emprèn la campanya de Pèrsia, l'any 334 aC, que el portarà, al llarg de 13 anys, a una sèrie continuada de victòries que li permetran conquerir Pèrsia i arribar fins a l'Índia. Després de la mort d'Alexandre es produirà la divisió de l'imperi i començarà el període hel·lenístic, que s'estendrà fins a l'any 30, aproximadament, i que es caracteritza per la difusió de la cultura grega pel mediterrani i orient, sota la idea d'Alexandre de fusionar les cultures grega i persa.

Context sociocultural

Les guerres del Peloponès van deixar sumida a Atenes en una profunda recessió econòmica. Les diferències socials s'accentuen amb les consegüents tensions entre rics i pobres.
L'organització de la democràcia atenesa es manté similar al llarg de tot aquest període. La participació en la vida política, remunerats els càrrecs públics des de Pèricles, solia ser àmplia, en les tres institucions principals de la democràcia: l'Assemblea, el Consell dels 500 i en els Tribunals de justícia. 
Els ciutadans atenesos segueixen considerant mal vist el treball físic i, encara que són propietaris de terres i realitzen activitats comercials, dediquen la major part del seu temps a la participació en la vida política, l'oci, a la preparació física en els gimnasos (l'exèrcit el constituïen els ciutadans i necessitaven un bon estat de forma), a les reunions a l'àgora o a les seves pròpies cases amb els seus amics, en les quals es tracten qüestions de tot tipus: culturals, polítiques, filosòfiques ... Les dones estan excloses d'aquestes activitats, així com del conjunt de la vida pública, quedant recloses a casa seva, i veient-se privades d'una educació similar a la dels homes.
Quant al teatre van destacar les comèdies de Menandre que van reemplaçar a les tragèdies d'Eurípides. En l'oratòria va destacar Demòstenes amb les seves Filípiques. En art, s'abandona l'idealisme clàssic i es tornen més realistes. Va destacar com a escultor Praxíteles i el pintor Apel·les de Colofó. En ciència Èudox va proposar el model d'univers esfèric i Euclides en Els elements va crear la geometria com a ciència axiomàtica.

Context filosòfic

Els sofistes aniran deixant pas a noves formes de fer filosofia, com la de Plató que, amb la creació de l'Acadèmia l'any 387 aC, atraurà a Atenes a nombrosos estudiosos. Un d'ells serà Aristòtil, que romandrà a l'Acadèmia durant 20 anys, per abandonar-la després de la mort de Plató, iniciant un llarg periple fora d'Atenes que el portarà a ocupar-se de l'educació del que serà posteriorment conegut com a Alexandre el Gran. Posteriorment, després de tornar a Atenes, hi fundarà la seva pròpia escola filosòfica, el Liceu, que competirà amb l'Acadèmia i es convertirà en un altre centre d'activitat filosòfica. 


  • Aquest context històric, social, cultural i filosòfic és massa extens com a resposta a la primera pregunta del comentari l'examen de la PAU, així que és convenient fer-ne un resum d'unes 10-15 línies, sense deixar de banda cap dels quatre apartats imprescindibles.