Seguim aprofundint en la interrelació entre les IIMM i la Taxonomia de Bloom per anar ampliant el ventall de possibilitats d'apropament de l'alumnat als continguts d'Història de la Filosofia de 2n de batxillerat. Aquest projecte és una continuació metodològica del projecte cooperatiu "Cogito, Ergo Sum" que dedicàrem a R.Descartes.
Bàsicament estam replantejant les sessions d'Història de la Filosofia des d'una perspectiva multidimensional dissenyant unes activitats d'aprenentatge innovadores i de qualitat que posen de manifest el nivell de comprensió, la capacitat de transferibilitat del que s'assimila i, el que és més important, esperonegen l'esperit crític, la imaginació, l'autonomia i la creativitat de l'alumnat, alhora que treballam des de totes les intel·ligències.
Elaborarem un multitutorial de David Hume dissenyat a partir de les propostes de treball resultants del creuament de les IIMM i la Taxonomia de Bloom, per copsar les tesis fonamentals del filòsof i per avaluar-ne el nivell d'assoliment.
Temes fonamentals a treballar:
- L’origen del coneixement i les seves classes. [BLOC-1 // Apunts 1.2 i 1.3]
- L’origen del coneixement i les seves classes. [BLOC-2 // Apunts 1.4]
- La crítica del principi de causalitat. [Apunts 2]
- La crítica de la idea de substància. [Apunts 3]
- El món, l'ànima (Jo) i Déu. [Apunts 4]
- ÈTICA. El sentiment moral. [Apunts 5]
- Semblances i diferències entre el Racionalisme i l’Empirisme. [Annex apunts Descartes]
Activittat introductòria
By Lluna Pineda
Continuarem amb els agrupaments que vam fer amb la dinàmica del Rellotge de Cites, utilitzarem les cites de les 11, les 12, la 1 i les 2.
Rellotge cites by APM |
Cada parella haurà de triar un dels set temes (no es poden repetir els temes per a cap membre de la parella). El nombre màxim de parelles que poden treballar el mateix tema és de dues (segons el número d'alumnat per aula alguns temes els podran treballar fins a tres parelles) [veure llista de control al grup de whatsapp de la classe]. Sumat i debatut, cadascú treballarà tres temes amb tres parelles diferents.
Amb la primera parella treballarem els tres primers nivells cognitius de la Taxonomia de Bloom (TB) [RECORDAR, ENTENDRE i APLICAR] creuats amb totes les intel·ligències múltiples (IIMM).
Amb la primera parella treballarem els tres primers nivells cognitius de la Taxonomia de Bloom (TB) [RECORDAR, ENTENDRE i APLICAR] creuats amb totes les intel·ligències múltiples (IIMM).
Amb la segona parella treballarem el quart i cinquè nivell cognitiu de la TB [ANALITZAR i SINTETITZAR] creuats amb totes les IIMM.
Amb la tercera parella treballarem el sisè i setè nivell cognitiu de la TB [AVALUAR i CREAR] creuats amb totes les IIMM.
IMPORTANT: tenint present el projecte de Descartes, no es podrà repetir projecte pel que fa al creuament del nivell cognitiu de la taxonomia i les IIMM. Per exemple, si el nivell cognitiu recordar el creuarem amb la intel·ligència musical, ara s'haurà de creuar amb una intel·ligència diferent, posem per cas, la intel·ligència intrapersonal. Recordam que s'ha de registrar en la mateixa graella TB/IIMM del projecte de Descartes tots els dissenys d'activitats que planifiqueu per al projecte de Hume. Aquesta graella us serà de vital utilitat per a desenvolupar el projecte "SAPERE AUDE" de I.Kant.
Arribats a aquest punt constituïrem els grups d'Aprenentatge Cooperatiu Formal (ACF) específics per a cada microprojecte.
- Els grups seran de quatre membres per a les tasques inicials d'anàlisi i comprensió dels continguts, i de parelles quan es facin les tasques de disseny i execució dels microprojectes.
- Es formaran a partir de les dues parelles que treballen el mateix tema a cada nivell cognitiu.
- Tindran una durada de 2-5 sessions, tot depenent del nivell cognitiu de la TB que es treballi. Es refaran els grups a cada canvi d'estadi cognitiu i donarà peu a l'inici del següent microprojecte.
- La distribució de l'alumnat serà heterogènia, partint sempre dels cercles de preferència que cadascú haurà establert amb la dinàmica del rellotge de cites. El fet que l'agrupament es faci a partir dels cercles de preferència facilita extraordinàriament la cohesió del grup.
- La disposició de les taules haurà de facilitar les dinàmiques cooperatives i estarà distribuïda en grups de 4 y ordenada en forma d'espiga, de tal manera que l'alumnat es pugui mirar a la cara i veure la pantalla o la pissarra sense forçar la postura.
- La interdependència positiva [de grup i parella] l'estructurarem a nivell de metes, tasques, rols, i recompenses/celebracions.
- Fomentarem la responsabilitat individual alternant dinàmiques cooperatives de tot el grup, dinàmiques entre parelles i dinàmiques de parelles. Recordem que l'objectiu de l'aprenentatge cooperatiu és treballar en grup per aprendre individualment.
- La interacció promotora la treballarem reforçant totes les accions de suport, ajuda i estímul mutu.
- Les habilitats socials les focalitzarem en quatre elements: establir un clima d'aula serè cuidant el to de veu, fomentar el respecte i l'agraïment sincer, prioritzar l'escolta activa i generar la confiança franca entre els membres del grup.
Cada grup començarà llegint cooperativament els apunts del tema que haurà de treballar en el micropojecte. El procediment serà el que teniu a la següent infografia:
Designed by APM using CANVA |
Designed by APM using PPT |
Un cop s'han llegit i entès els apunts del tema, passarem a treballar per parelles (rellotge de cites). Ara cada parella iniciarà el disseny específic d'una proposta de microprojecte per a cada tema seguint la matriu TB / IIMM.
El disseny haurà d'incloure:
- Títol (que tingui ganxo)
- Creuament IIMM+TB (s'ha d'utilitzar la graella específica que teniu més amunt.
- Objectius (que descriguin, tot depenent del nivell cognitiu que es treballi, què volem memoritzar, entendre, aplicar, analitzar, sintetitzar o crear de Descartes).
- Continguts: especificar els continguts clau del tema del vostrre projecte.
- Descripció detallada de tots els passos que s'han de dur a terme per a realitzar el microprojecte.
- Producte final que heu dissenyat i que constituirà l'eix del vostre microprojecte. Descripció detallada.
- Documentació teòrica que heu utilitzat per a dissenyar el micropojecte.
- Materials / Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC) per a realitzar-lo.
- Temps (s'haurà d'ajustar al temps programat per a cada part del projecte Fets, fets, fets... i només fets!
- Rúbrica d'autoavaluació que haurà d'establir els criteris d'avaluació del vostre projecte específic. Aquesta rúbrica s'ha de contrastar amb l'opinió del professorat. [Només s'ha d'elaborar la rúbrica del microprojecte que la parella decideixi portar a terme].
Un cop heu dissenyat el microprojecte l'heu de presentar portar a la pràctica.
Aquesta mateixa seqüència es repetirà per a cada tema, i cada tema es treballa amb una parella diferent seguint els agrupaments ja esmentats (cites de les 11, 12, 1 i 2).
By APM |
Seguirem amb els agrupaments que vam fer amb la dinàmica del Rellotge de Cites, utilitzarem en aquesta part del projecte la cita de les 2. Per a resoldre el comentari de text utilitzarem la tècnica dels Llapis al mig.
Infografia Llapis al mig By APM |
Comentari de text. A classe el professorat us assignarà a cada parella un dels textos que han sortit en anys anteriors en les proves de la PBAU i haureu de resoldre els següents apartats:
- Context històric, social i cultural.
- Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda al text. [Aquesta part es durà a terme amb l'aplicació iDoceo].
- Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes.
- El comentari també ha d’incloure una valoració crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs.
CRITERIS D'AVALUACIÓ:
- Conèixer l’empirisme de Hume i valorar la seva influència en el desenvolupament de les idees i els canvis socioculturals.
ESTÀNDARDS D'APRENENTATGE AVALUABLES:
- Utilitza amb rigor conceptes de Hume com escepticisme, crítica, experiència, percepció, immanència, associació, impressions, idees, hàbit, contradicció, causa, creença, sentiment, mèrit, utilitat, felicitat, contracte social, llibertat i deure, entre altres.
- Entén i explica amb claredat les teories fonamentals de la filosofia de Hume, tant oralment com per escrit, distingeix els principis i els elements del coneixement respecte a la veritat, la crítica a la causalitat i a la substància i l’emotivisme moral i compara aquestes teories amb les de la filosofia antiga i la medieval i amb el racionalisme modern.
- Valora l’esforç de la filosofia de Hume per contribuir al desenvolupament de les idees i als canvis socioculturals de l’edat moderna i jutja positivament la recerca de la felicitat col·lectiva.
INSTRUMENTS D'AVALUACIÓ:
- Autoavaluació [rúbriques específiques amb iDoceo].
- Coavaluació [rúbriques específiques amb iDoceo].
- Dinàmica "Un món de savis" amb l'aplicació iDoceo.
IMPORTANT:
TOTES LES AUTOAVALUACIONS D'AQUEST PROJECTE SEGUIRAN ELS CRITERIS ESTABLERTS A CLASSE.
LA DESVIACIÓ MÀXIMA PERMESA SERÀ DE +/- 1 PUNT.
Destinataris: 2n batxillerat.
Agrupaments: heterogenis de 4 alumnes estructurats en parelles cooperatives (Dinàmica Rellotge de Cites).
Durada: 13 sessions.
Metodologia: ecosistemes d'aprenentatge i cooperatiu formal.
Autoavaluació i coavaluació: autodefinició d'una rúbrica per al microprojecte segons els criteris proposats a 5 pautes per dissenyar les rúbriques d'autoavaluació [Veure projecte "Cogito, ergo sum"].
Finalització del projecte: 17 de febrer 2021.
- 19/01/2021 Presentació de la Graella Cornell del vídeo de la professora Lluna Pineda [5% nota final]. Presentació del projecte, formació de grups cooperatius formals de 4 membres segons la dinàmica rellotge de cites (2+2) i distribució dels temes.
- 21/01/2021 Lectura cooperativa dels apunts del tema de les parelles (1). Dinàmica Lectura compartida. [Veure infografia a la secció "Disseny del microprojecte"]. [Veure distribució de rols [Agrupament 2 parelles de les 11 [AC Formal Agrupament 4]]
- 26/01/2021 Lectura cooperativa dels apunts del tema de les parelles (2). Mapa mental cooperatiu [Autoavaluació 5% nota final].
- 27/01/2021 Canvi de parelles [agrupament parella de les 12 [AC Formal Agrupament 4 membres (2+2)]] . Lectura cooperativa dels apunts del tema de les parelles. Dinàmica Lectura compartida. [Veure infografia a la secció "Disseny del microprojecte"]. Mapa mental individual [Autoavaluació 5% nota final].
- 28/01/2021 Canvi de parelles [agrupament parella de la 1 [AC Formal Agrupament 4 membres (2+2)]]. Lectura cooperativa dels apunts del tema de les parelles. Dinàmica Lectura compartida. [Veure infografia a la secció "Disseny del microprojecte"]. Mapa mental individual [Autoavaluació 5% nota final].
- 02/02/2021 Canvi de parella [agrupament parella de les 2 [AC Formal Agrupament 4 membres (2+2)]]]. Lectura cooperativa dels apunts del tema. Dinàmica Lectura compartida. [Veure infografia a la secció "Disseny del microprojecte"].
- 03/02/2021 Elaboració de la proposta de la Graella 7x8 IIMM/BLOOM (7è [CREAR] nivell cognitiu - consultau documentació lliurada al vostre correu i la infografia específica per al nivell cognitiu que teniu en aquest mateix blog RECURSOS TAXONOMIA DE BLOOM: CREAR).
- 04/02/2021 Desenvolupament del microprojecte.
- 09/02/2021 Continuació del desenvolupament del microprojecte.
- 10/02/2021 Continuació i finalització del microprojecte.
- 11/02/2021 Autoavaluacio i coavaluació: utilitzareu la rúbrica específica dissenyada per vosaltres mateixos (amb la supervisió i aprovació del professorat) Rúbrica específica IMPLEMENTACIÓ HUME 7x8. [30% nota final].
- 16/02/2021 Dinàmica "UN MÓN DE SAVIS" contrastació del nivell d'assimilació de les tesis fonamentals de Hume amb l'aplicació iDoceo. [35% nota final].
- 17/02/2021 us assignarem a cada parella [Cita de les 3] un dels textos que han sortit en anys anteriors en les proves de la PBAU i haureu de resoldre els següents apartats amb la dinàmica "Llàpis al mig" [veure descripció més amunt] [20% nota final]:
- Context històric, social i cultural.
- Identificació del tema concret i de la tesi sostinguda al text. [Aquesta part es durà a terme amb l'aplicació iDoceo].
- Explicació ordenada, clara i precisa de les idees fonamentals contingudes al text i de la relació entre aquestes.
- El comentari també ha d’incloure una valoració crítica, emprant els coneixements de la matèria que s’han adquirit al llarg del curs.
VALORACIÓ PONDERADA DEL PROJECTE "Fets, fets,fets... i només fets!"
- Rúbrica Cornell [Autoavaluació 5% nota final].
- Mapa mental tema parella 1 [Autoavaluació 5% nota final].
- Mapa mental tema parella 2 [Autoavaluació 5% nota final].
- Mapa mental tema parella 3 [Autoavaluació 5% nota final].
- Rúbrica específica IMPLEMENTACIÓ MICROPROJECTE HUME 7x8. [30% nota final].
- "UN MÓN DE SAVIS" amb l'aplicació iDoceo. [30% nota final].
- Comentari de Text [20% nota final].
Facem una aturada
Els processos d'aprenentatge esdevenen significatius quan som capaços de reflexionar i autoavaluar el què hem après, quines destreses de pensament hem utilitzat, el grau d'eficàcia, quines han resultat més dificultoses, la projecció d'aquests aprenentatges de cara a resoldre adequadament situacions futures... Aquest "recés" es coneix com activitat de metacognició.
Així doncs, el que ara hem de fer és aturar-nos i reflexionar les cinc qüestions que teniu al següent requadre.
Escala de metacognició by APM |