dimarts, 30 de gener del 2018

Filosofia de Descartes & Visual Thinking

Visual Thinking fet per alumnat de 2n de batxillerat

Dissortadament sembla que el batxillerat s'ha convertit en una carrera d'obstacles, l'objectiu de la qual no és altre que superar exàmens de caràcter memorístic i tirar cap endavant.

Cal que anem més enllà de la senzilla memorització per assegurar-nos la comprensió, a més d'altres destreses del coneixement com puguin ser la capacitat d'anàlisi, síntesi, avaluació i creativitat

Treballar amb el Visual Thinking reuneix les condicions adients per possibilitar un aprenentatge més significatiu i que ens permeti ascendir decididament als escalons més alts de la Taxonomia de Bloom.


Haver de representar amb dibuixos les teories filosòfiques i la interrelació que guarden entre elles, suposa un exercici en el qual intervenen habilitats de pensament d'ordre superior, com puguin ser la capacitat d'anàlisi, de síntesi, de contrastació i, de manera extraordinària, la creativitat.

diumenge, 28 de gener del 2018

Grandes Profes 2018: com despertar la curiositat.


'Grandes Profes' va ser una trobada de professors que tingué lloc a Madrid, el dia 26 de gener de 2018, en la qual va participar el GIP dels Col·legis Diocesans de Mallorca. El fil conductor de la trobada va ser la curiositat

Intervingueren el catedràtic i doctor en Medicina i Neurociència, Francisco Mora; el dibuixant, editor i escriptor, Manuel Bartual; la directora i presentadora d'Antena 3 Notícies 1, Sandra Golpe; una taula de debat moderada per María Acaso, professora, escriptora i investigadora especialitzada en educació artística on els convidats foren Mar Romera, mestra experta en intel·ligència emocional, infància i escola activa; Javier Bahón, pedagog, coach i especialista en intel·ligències múltiples i innovació i Mercedes Ruiz, mestra i impulsora del projecte de cinema i educació ‘Zero en conducta’, que explicaren tècniques per contagiar la curiositat, com a eines al servei de l'ensenyament;

Taula rodona amb Maria Acaso, Javier Bahón, Mar Romera i Mercedes Ruíz.
També intervingueren el guionista i director de cinema, Javier Fesser; el raper Arkano; l'estudiant de cinquè de primària i programador Antonio García; el youtuber Stoneismyname i la companyia de teatre Tricicle.

Aquesta és la improvisació del raper ARKANO.



dilluns, 22 de gener del 2018

Generar un vídeo a partir d'un Visual Thinking

Aquest trimestre tenim el repte d'elaborar un vídeo explicant un concepte filosòfic del vocabulari dels autors de la PBAU. Concretament, hem proposat un llistat d'uns 40 conceptes de tres autors: Sant Tomàs, Descartes i Kant. Cada alumne/a n'ha de triar un i presentar-lo als seus companys amb un vídeo d'un minut de durada.

La idea és partir del Visual Thinking del concepte i utilitzar-lo com seqüència base del desenvolupament del projecte.

El vídeo es pot fer utilitzant infinitats d'aplicacions i recursos, en aquest cas, i a tall d'exemple, hem utilitzat VIDEOSCRIBE (funciona en qualsevol plataforma i és gratuïta per temps limitat) per la seva senzillesa. Aquesta aplicació té el problema que la veu s'ha de gravar d'un cop i si t'equivoques, has de tornar a començar des del principi. Finalment, s'ha optat per utilitzar l'aplicació TouchCast Studio (Excel·lent aplicació d'IOS - gratuïta) per muntar el so, tot i que l'aplicació IMOVIE (IOS - gratuïtaofereix més possibilitats per a aquesta tasca.


A partir d'aquest vídeo, i utilitzant ara IMOVIE, hem elaborat el vídeo final amb una durada d'un minut exacte



dissabte, 13 de gener del 2018

A filosofia utilitzam el Visual Thinking per avaluar conceptes

Un dels objectius fonamentals de l'assignatura d'Història de la filosofia de 2n de batxillerat és la utilització del vocabulari específic de la filosofia, fent-ne veure les semblances i diferències del seu significat entre els diferents autors. 

Aprendre llistats de vocabulari es pot convertir en una tasca bastant tediosa i, sovint, el que sol fer l'alumnat no és altra cosa que memoritzar els conceptes a fi i efectes de superar-ne els pertinents exàmens.

Amb la intenció d'assegurar-ne la seva interiorització hem treballat diferents recursos metodològics, com ara el famós concurs de televisió Passaparaula; o els consabuts mots encreuats, sopes de lletres, jocs de cartes conceptuals, etc. Amb aquests jocs el que hem aconseguit és augmentar la motivació per aprendre els conceptes i, també, fixar-los de manera més perllongada en la memòria. 

Malgrat tot, amb aquests tipus d'activitats no teníem la certesa de la interiorització efectiva dels conceptes, és a dir, ens quedaven dubtes de si aquestes eines eren eficients per assegurar-ne la comprensió i utilització solvent més enllà de superar amb més o manco èxit les activitats proposades

Per aquesta raó cercàrem una eina que ens permetés, sense sortir de l'àmbit lúdic de les que havíem utilitzat fins ara, treballar més enllà de la senzilla memorització i assegurar-nos la comprensió, a més d'altres destreses del coneixement com puguin ser la capacitat d'anàlisi, síntesi, avaluació i creativitat. Ens va semblar que el Visual Thinking reunia les condicions adients per possibilitar un aprenentatge més significatiu i que ens permetia ascendir decididament als escalons més alts de la Taxonomia de Bloom

Haver de representar amb dibuixos els conceptes filosòfics i la interrelació que guarden entre ells, suposa un exercici en el qual intervenen habilitats de pensament d'ordre superior, com puguin ser la capacitat d'anàlisi, de síntesi, de contrastació i, de manera extraordinària, la creativitat.

Seguirem aprofundint en aquesta línia metodològica tan suggeridora  i, per fer-ne un tast, presentam alguns conceptes treballats amb Visual Thinking a partir del pensament Sant Tomàs.


Concepte de RAÓ segons Sant Tomàs By Agustí Puigserver

o O o
Concepte de FE segons Sant Tomàs By Agustí Puigserver